Святкування 350-річчя храму св. Миколая – як це було…

Цьогоріч церква св. Миколая, настоятель о. Юрій Мовчан, у місті Кам’янка-Бузька відзначає своє 350-річчя. У межах заходів з 19 по 22 травня тут відбулися реколекції, які провів відомий місіонер о. Корнелій Яремак, ЧСВВ. Духівник неодноразово приїжджав на Кам’янеччину, його духовні науки люблять люди і тому поспішали спільно роздумувати про смисл віри, слухати Слово Боже, приймали його до свого серця і зберігають його. Щодня в храмі служилася Свята Літургія, вірні приступили до Сповіді та Святого Причастя. 22 травня, у день перенесення мощей святого Миколая Чудотворця, відбулася Урочиста Свята Літургія, яку очолив о. Корнелій  у співслужінні із духовенством Кам’янеччини. В урочистостях взяли участь заступник голови райдержадміністрації Михайло Мазяр, міський голова Олег Омелян.

Під час Проповіді, о.Корнелій зазначив – святий Миколай є прикладом безмежної любові до Бога, до ближнього. Після його смерті люди почали наслідувати Ісуса Христа подібно, як наслідував Його св. Миколай. А щоби досягнути кожному такої досконалості, необхідно перед очима розмістити написану Заповідь Любові: “1. Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм, всією душею твоєю, всією силою твоєю і всією думкою твоєю. Це перша і найбільша заповідь. 2. Люби ближнього твого, як себе самого“. Щоби це увійшло у серце. Тоді ніхто з людей не буде одягати на себе маску доброти, а з повноти серця промовлятимуть уста.

“350 років у цьому храмі ми прославляємо Господа Бога Ісуса Христа, Його Пречисту Матір, Його святих. Тут не одне попереднє покоління осягало спасіння. Тут вони хрестилися, сповідалися, приймали Святе Причастя, з цього храму вони вирушали і до вічного життя, щоб споглядати Бога лице в лице. Святий храм став для людей багатьох поколінь отаким дороговказом, місцем дому Небесного Отця. Три з половиною століття пройшло, але ми з надією дивимося у майбутнє. Ми вдячні тим предкам, які подарували нам храм, бо в ньому і сьогодні є Слово Боже, а ми зберігаємо культурну і релігійну спадщину попередніх поколінь. Тут ми можемо відкрити своє серце для Бога, і так, як вони, так і ми, пізнавати Бога, осягати Бога, оглядати Бога лицем в лице і тепер, і у вічності”, – сказав місіонер.

Не даремно цей храм посвятили св. Миколаю. Отець Корнелій пригадав із Святого Євангелія опис Страшного суду, де Ісус Христос розділить усі народи: по правиці і по лівиці… Це для того, щоб кожен з нас виконував: голодного нагодувати, спрагненого напоїти, подорожнього в дім прийняти, нагого зодягнути, недужого і у в’язниці відвідати. Прикладом такої безмежної любові до ближнього є св. Миколай. Він допомагав людям, знав їхні потреби і проблеми, не очікував на подяку чи поцінування. Це була звичайна жива людина, не ангел, якщо хотів комусь допомогти, то дав стільки, що вистачило на придане. І, власне, його приклад дарування, наслідуємо ми в День св. Миклая. І навіть ті, хто не вірить у св. Миколая, з його образу змалювали, видумали Санта Клауса, Діда Мороза, навіть не християни в кінці року дарують один одному подарунки.

-Тому, що св. Миколай наслідував Ісуса Христа, то всі, навіть і бандити, і обманщики на один день стають добрішими. І ті, які вірять у Бога, і ті, які не вірять. Бо св. Миколай повністю віддав себе Богові, не пропустив потреб своїх близьких. Нам треба наслідувати Христа, наслідувати св. Миколая так, як він наслідував Христа. Тільки тоді, коли ти полюбиш Бога – побачиш інший світ, який Бог для тебе дарує. Бо той, хто живе в доброті, хто чинить добро – нічого не втратить. А по правиці почує ті слова, які чув св. Миколай і ті, хто його наслідували: “Прийдіть, благословенні Отця Мого, успадкуйте Царство, уготоване вам від створення світу“, – завершив Проповідник.

Настоятель храму о. Юрій Мовчан щиросердечно подякував священикам за участь у співслужінні, о. Корнелію – за духовну науку: «Якщо Ви заповіді Мої зберігатимете, то перебуватимете в любові Моїй». “Дякуємо Вам за добре слово, за вашу науку, яка сьогодні зібрала таку велику кількість людей. Нехай святий Миколай заопікується Вами, Вашою такою нелегкою працею, нехай заступається за Вами”, – сказав о. Юрій.

-Vivat, отче Корнелію, зичимо добра, засівайте Слово Боже, нехай пророста…, – заспівали семінаристи з Івано-Франківщини.

Опісля Літургії відбулось освячення води, урочистий обхід довкола церкви, святкове частування та концерт.

Довідково: Існуюча будівля дерев’яної церкви св. Миколая постала 1667 року, хоча зрозуміло вона мала давнішу попередницю. Мабуть із виконаного якраз для неї малярського оздоблення і походять 11 ікон ХУІ ст., які  (свідчить музейна документація) забрані з Кам’янка-Бузької в колекції  Національного музею у Львові, заснованого Митрополитом Андреєм Шептицьким.

Оригінал новини: 350-річчя храму св. Миколая: реколекції провів місіонер о. Корнелій Яремак

Поділитись дописом:






Також радимо переглянути:


Затримано підозрюваного у вбивстві у нічному клубі
Освячено меморіальну дошку новітньому герою Дмитру Жукову
26 грудня відбудеться духовно-молитовна зустріч учасників АТО
Кам’янецькі надзвичайники врятували чоловіка
Хресна Хода центральними вулицями міста
Викрадення людини у м. Кам’янка-Бузька. 90-ті повернулись?
Вшанування ікони Божої Матері Кам'янка-Струмилової
До 350-ліття храму Святого Миколая
Повідомлення про хлорування води з 29 по 31 травня 2017 року

Відгуки:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *